perjantai 2. tammikuuta 2015

Albondigas - espanjalaiset tapas lihapullat

Minä rakastan Espanjaa. Se on ehkä lempi maani koko maailmassa. Olen käynyt Espanjassa n. 15 kertaa ja menisin koska vain uudestaan. Espanjassa rakastan ehkä eniten ruokakulttuuria. Ihania pieniä tapaksia yhdessä jaettavaksi. Yhdessä pitkään ja hartaasti syöminen on lähellä sydäntäni. Pidän annosten jakamisesta ja yleensäkin siitä kulttuurista, että tilataan pöytä täyteen ruokaa josta syödään yhdessä eikä ole minun ja sinun annoksia. Espanjalaiset ihmiset olet loistavia. Tykkään heistä. Heidän kielestään, kulttuuristaan, tulisesta luonteesta, käsillä puhumisesta, kauniista maisemista ym... Espanja on minun maani.

Tapaksia tulee Espanjassa syötyä melkein joka ilta. Valinnan varaa on niin paljon ja kaikki on hyvää. Suosikkeja itselläni on todella monia, yksi yli muiden on gambas pil pil eli valkosipulilla ja chilillä maustetut katkaravut. Suomessa saamani tapakset eivät valitettavasti ole yltäneet lähellekään Espanjan tasoa. Kotona onkin kiva tehdä tapaksia kun saa mitä haluaa ja tietää miltä ne maistuu Espanjassa niin on kiva tavoitella sitä makua.

Tapaksia on hyvä ole useita. Silloin jokainen saa varmasti mahansa täyteen ja pääsee kokeilemaan mahdollisimman monia erilaisia. Tässä yksi tapaspöydän kestosuosikki eli albondigas. Ne ovat lihapullia tomaattikastikkeessa. Espanjassa nämä tarjotaan pienestä kuumasta savikiposta kuten monet muutkin kuumat tapakset. Minulla sellaisia ei valitettavasti ole joten tein ison määrän lasivuokaan. Jos haluat tehdä pienemmän annoksen puolita ohje. Ohjetta lunttasin osittain Foodnetworkistä ja osittain päästäni.



Albondigas - espanjalaiset tapas lihapullat

800g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
1 vihreä paprika
1 kananmuna
½ dl korppujauhoja
1 puntti lehtipersiljaa
1 rkl suolaa
reilusti mustaapippuria
2 tl savupaprikajauhetta
oliiviöljyä paistamiseen


  • Leikkaa sipuli ja paprika pieneksi.
  • Kuullota ne oliiviöljyssä kunnes pehmenneet
  • Sekoita jauheliha, mausteet, korppujauhot, muna ja hienonnettu lehtipersilja keskenään.
  • Lisää sipuli ja paprika ja sekoita hyvin.
  • Ota ruokalusikallinen lihapullataikinaa ja muotoile pulla. Laita pellile leivinpaperin päälle,
  • Tee kaikki lihapullat valmiiksi ja paista 200 asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia.


Tomaattikastike

800g tomaattimurskaa
1 iso solovalkosipuli
1 rkl kuivattua oreganoa
½ tl sokeria
ripaus suolaa
oliiviöljyä paistamiseen


  • Hienonna valkosipuli.
  • Kuumenna öljy kattilassa ja lisää valkosipuli sinne. Kypsennä valkosipulia n. 30 sekuntia kunnes se on pehmennyt. 
  • Lisää tomaattimurska sekaan.
  • Lisää suola, sokeri ja oregano.
  • Ota perunansurvin ja murskaa kastikkeessa tomaatteja.
  • Anna kiehua hiljalleen n. 5 minuuttia.
  • Sekoita lihapulat ja kastike keskenään.


Voit tehdä nämä 1-2 päivää aikaisemmin jo valmiiksi. Ne maustuvat keskenään ihanasti jääkaapissa. Tarjoiluhetkellä laita koko vuoka uuniin ja kuumenna.
Tarjoile kuumana suoraan uunista.

En ehtinyt ottamaan kunnon kuvaa kaiken valmistelun keskellä. Näitä lihapullia kehuttiin kilvan koko illan ja moni pyysi ohjettakin mukaan. Itsessäänhän lihapullat eivät ole reseptiltään kovinkaan erikoisia, mutta kahden päivän oleilu tomaattikastikkeessa jääkaapissa selkeästi teki tehtävänsä ja maku oli täydellinen. Tämä taas osoittaa sen, että moni ruoka on parempaa aina seuraavana päivänä tai sitä seuraavana!











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti