lauantai 10. toukokuuta 2014

Pulled chicken - ylikypsää mausteista nyhtökanaa

Jee tänään meillä syödään nyhtökanaa! En ole vielä kanaa nyhtänytkään ja olen melko innoissani siitä. Pulled sitä ja pulled tätä eli lihan nyhtäminen on ollut trendikästä Suomessakin jo pari vuotta. Jenkeissähän tämä on vanha juttu, mutta asiat rantautuvat Pohjolaan usein "hieman" jälkijunassa. Meillä on tähän mennessä nyhdetty pulled porkia eli possua joka onkin ylivoimaisesti blogin suosituin resepti  ja nyhtölammasta joka oli todella iso hitti Pääsiäsenä. Pulled eli nyhtäminenhän tarkoittaa lihan ylikypsentämistä miedolla lämmöllä pitkän aikaa ja sen jälkeen lihan riipimistä säikeiksi. Liha säilyy uskomattoman mehukkaana ja siihen saa upotettua paljon makuja. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan jos et vielä ole nyhtänyt mitään lihaa. En tiedä vielä ketään joka ei olisi siitä pitänyt :)

Nyhtökanalle keittelin ensin kastikkeen jossa sitä kypsytän. Jenkeissä pulled lihaa tarjotaan yleensä jonkunlaisessa barbeque-kastikkeessa, ja se toimii valtavan hyvin! Se toimii myös monessa muussa kastikkeessa. Emme ole ällömakeiden bbq-kastikkeiden ystäviä vaan kastikkeessa pitää olla tummia syviä sävyjä jotta se maistuu. Kaupan kastikkeet eivät maistu joten teen aina itse. Helppoa ja miljoona kertaa parempaa kuin kaupan kastikkeet. Suosittelen sitäkin :) Ehkä oma suosikki bbq-kastike on himpun verran parempaa kuin tämä jota nyt tein, muttei tämäkään ole huono, ei ollenkaan. Makuasiota :) Tällä kertaa ohjeen kastikkeelle nappasin Onko nälkä?-blogista mutta hieman jouduin lisäilemään aineita jotta kastike maistui omaan suuhun sopivalta. Sehän se juttu onkin, maistelemalla ja kokeilemalla löytyy ne itselle parhaat yhdistelmät.




Pulled chicken - nyhtökanaa - revittyä ylikypsää kanaa - rakkaallalapsellaonmontanimeäkanaa

1kg broilerin paistileikkeitä

viskiBBQ-kastike
3 dl coca colaa (punaista colaa, ei laitteja)
2 dl paseerattua tomaattia
1 rkl tomaattipyrettä
1 tuore chili
1 yksikyntinen valkosipuli
1 tl savupaprikajauhetta
2 rkl Dijon-sinappia
3 rkl fariinisokeria
1 rkl punaviinietikkaa
2 tl (savu)suolaa
8 cl viskiä
1 rkl öljyä



  • Keitä ensin kastike valmiiksi. Sen voit tehdä jo edellisenä päivänä niin maut ehtivät asettua jääkaapissa. Itse tein näin.
  • Leikkaa chili ja valkosipuli pieneksi tai raasta ne. 
  • Kuumenna kattilassa öljy ja lisää tomaattipyre, chili, valkosipuli ja savupaprikajauhe. Paista niitä hetki kevyesti.
  • Lisää sekaan cola, paseerattutomaatti ja sokeri.
  • Keittele kastiketta miedolla lämmöllä 20-30 minuuttia kunnes koostumus on sakeampaa kuin aluksi. 
  • Lisää sekaan suola, punaviinietikka, Dijon-sinappi ja viski.
  • Keitä vielä hetki täysillä että koostumus sakenee ja laita sen jälkeen kylmään.




  • Lihan voit valmistaa esim kannellisessa padassa tai uunivuoassa johon teet foliosta kannen.
  • Laita kanat pataan ja kaada n. 2/3 kastikkeesta sekaan.


  • Laita kansi päälle ja pata uuniin 130 aseeseen. Anna kanojen kypsyä n. 3h uunissa kunnes ylikypsää.
  • Kun kana on valmista ota ne pois padasta yksitellen esim syvälle lautaselle missä riivit/nyhdät/pull lihaa kahdella haarukalla lihan säikeiden mukaisesti. 



  • Jos pataan jäävä kastike on liian ohutta, keittele sitä hetki kuumalla liedellä kasaa ja lisää loppu 1/3 kastikkeesta sekaan.
  • Lisää lihat kastikkeen joukkoon, sekoita hyvin ja valmista!




Meillä liha tarjottiin hampurilaisista koska miehelläni on nimpparit ja synttärit peräkkäisinä päivinä ja hän on hampurilaisten ystävä. Minulla on tapana ostaa kaupan hampurilaissämpylöitä siksi, että ne ovat kovin höttöisiä eivätkä täyttäviä. Silloin tulee täytettyä itsensä mielummin lihalla kuin leivällä.

Hampurilaisiin tein valkosipulimajoneesin joka sopi loistavasti sinne.

Valkosipulimajoneesi

½ yksikyntistä valkosipulia
2-2½ dl öljyä
½ tl suolaa
½ tl Dijon-sinappia
½ tl sitruunanmehua /valkoviinietikkaa
2 kananmunan keltuaista


  • On tärkeää, että kaikki ainesosat ovat samanlämpöisiä (kylmiä tai huoneenlämpöisiä) Jos aineet ovat kovin erilämpöisiä on majoneesin leikkaamisen (juoksettumisen) vaara suurempi.
  • Erottele keltuaiset ja lisää sekaan sinappi ja sitruunanmehu tai valkoviinietikka.
  • Ota sähkövatkain (tai käsivispilä) ja sekoita aineet kevyesti sekaisin.
  • Lisää öljyä muutama tippa ensin koko ajan sekoittaen.
  • Jatka öljyn lisäämistä ohuena nauhana edelleenkin koko ajan sekoittaen.
  • Mitä enemmän öljyä lisäät sit paksumpi majoneesista tulee.
  • Jos majoneesi juoksettuu ja ei lähde paksuuntumaan millään voit lisätä vielä yhden kananmunan keltuaisen ja yleensä majoneesin voi pelastaa vielä sillä. Jos se ei paksuunnu millään aloita alusta ja tee rauhallisesti uudestaan :)
  • Lisää lopussa suola ja valkosipuli ja sekoita hyvin sekaisin 




Paahda hampurilassämpylän ja sen jälkeen kokomamaan hampurilaista. Meillä on lisänä jäävuorisalaattia ja valkosipulisuolakurkkuja. Jokainen laittakoon hamppuunsa mitä haluaa :)
Lisänä meillä oli itsetehtyjä lohkoperunoita joita dippailtiin majoneesiin. Nam, herkkua!
Samaa syödään vielä seuraavanakin päivänä ja jos lihaa jää niin se syödään riisin ja salaatin kera, hyvää!








1 kommentti:

  1. Kiitos ohjeesta <3

    Nyhtökanasta tule erittäin hyvää ja mureaa, muutin reseptiä siten 1.5 kertasin ainekset ja laitoin 12 valkosipulia ja 1dl viskiä.

    Majoneesitä tuli niin hyvää että jatkossa tehään kyllä itse aina majoneesi ja majoneesi ohjetta muutin sen verran että 1.5 kertasin ja laitoin 3-4 valkosipulia

    VP

    VastaaPoista