keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Viikuna-pähkinäleipä

Leivän leipomisessa on jotain äärimmäisen terapeuttista. Tiedän, että monet sanovat niin, mutta se on totta. On terapeuttista sekoittaa hiiva ja vesi ja tilkka jauhoja keskenään ja tietää sen luovan mahtavan kemiallisen reaktion joka kohottaa jauhot ja veden leiväksi! On terapeuttista lisätä jauhoja ja käsillä samalla tunnustella leivän koostumusta. Vaivata leipää, taitella sitä monen kerroin ja litistää ja vedellä ees taas, luoda leipään sitkoa. Ajattele, saat käsin aikaan sen kaiken. Leipään muodostuvan gluteenin joka antaa sitkoa ja leivälle ominaisen koostumuksen ja maun. Vaikka maailma kehittyy ympärillä leivän teko on aina leivän tekemistä. Satoja ellei tuhansia vuosia samalla menetelmällä. Se on terapiaa se. On koneita jotka vaivaavat leipätaikinasi ja luovat sitkon taikinakoukuilla, mutta minä pidän edelleenkin kiinni siitä, että leipä vaivataan itse. Annetaan taikinalle rakkautta ja ollaan hetki omassa maailmassa vain minä ja taikina. Terapiaa.

Koko Tanska Leipoo ohjelmassa viimeksi leipoivat kaikkia ihania leipiä ja siitä minäkin sain inspiraationi taas leivän leipomiseen. Minulla oli puoli pussia kuivattuja  viikunoita jotka halusin käyttää leipään. Lisäksi kaapista löyty cashew-pähkinöitä. Olen pähkinäallergikko ja cashewt ovat niitää harvoja pähkinöitä joita voin syödä. Voit itse laittaa ihan mitä pähkinöitä haluat. Saksanpähkinät tai hasselpähkinät toimisivat varmasti vielä paremmin tässä jos sinulla on niitä mahdollisuus käyttää.

Vihdoinkin myös tajusin miten kuivahiivasta saa kaiken parhaiten irti. Kiitos tästä kuuluu Energiaaa Kokkaamalla-blogin Tarjalle :) Luethan ohjeista tarkasti miten toimia niin leipäsi nousee kuin unelma!

Tästä ohjeesta saat kaksi leipää. Kannattaa tehdä koko taikina koska tämä leipä on niin hyvää että puolikkaasta taikinasta tulee vain vihaiseksi :)




Viikuna-pähkinäleipä

5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
7 dl vehnäjauhoja
4-5 dl sämpyläjauhoja
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
½ dl rypsi/oliiviöljyä
5-10 kuivattua viikunaa
2 dl pähkinöitä (minulla meni cashew, mutta kaikki käy!)



  • Kuumenna vesi 42 asteiseksi ja lisää siihen kuivahiiva, 1 rkl hunajaa ja n. 1dl jauhoja.
  • Sekoita vispilällä tasaiseksi massaksi ja anna hiivan aktivoitua n. 10 minuutin ajan ennen kuin teet mitään muuta.
  • Kun 10 min on kulunut lisää jauhot käsin vaivaten ja lopussa lisää öljy.
  • Siirrä taikina hyvin jauhotetulle alustalle ja ala vaivata leipää oikein kunnolla n. 10 minuutin ajan jotta saat muodostettua leipään hyvän sitkon.
  • Kun olet vaivannut leipää tarpeeksi lisää taikinaan sekä palastellut viikunat että murskatut pähkinät.
  • Vaivaa taikinaa vielä oikein hyvin niin kauan, että pähkinät ja viikunat alkavat tunkeutua taikinan ulkopuolelle.
  • Kohota taikinaa 30 minuuttia lämpimässä paikassa.
  • Kun taikina on kohonnut jaa se kahteen osaan ja vaivaa hetki leipää.
  • Muotoile leivän muotoisiksi ja kohota vielä 20 minuuttia liinan alla.

  • Leikkaa leivän pintaan viillot

  • Paista leipiä 200 asteisen uunin alaosassa n. 25 minuuttia. Leipä on valmis kun pohjaan koputtaessa ääni on kumea.




Sipaise pintaan joko voita/margariinia tai jotain vahvaa juustoa. Itselläni täydellisin yhdistelmä oli Aura-juustoleviteen ja juoksevan hunajan yhdistelmä. AAHH!!!!
Tämä oli EHDOTTOMASTI parasta leipää mitä olen a) ikinä leiponut ja b) ikinä syönyt!



4 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä :) Mä tykkään kanssa vaivata leipätaikinani käsin. Taikinaterapia on parasta terapiaa ja saanpa samalla jumppaa noille raihnaisille sormillekin :) Välillä toki haaveilen koneesta, joka tekisi raskaan työn mun puolestani, mutta toistaiseksi kädet saa hoitaa koneen virkaa.

    En juuri koskaan käytä kuivahiivaa leivonnassa, mutta kun käytän, niin täytyy yrittää muistaa tuo kikka! Kiitos vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla taas ei ikinä ole tuoretta hiivaa kotona kun mun leipomukset tapahtuu melkein aina hetken mielijohteesta :) Siksi joudun tyytymään kuivahiivaan ja tyytyväinen olenkin.

      Taikinaterapia on parasta! <3 Onneksi makukin oli ihan jäätävän hyvä!

      Poista
  2. Jäätävän siisti leipä. Testiin!

    VastaaPoista