lauantai 19. lokakuuta 2013

Maailman paras täyteläinen sherry-kastike lihalle, kalalle, kasviksille

Tämä kastike on oikeasti maailman paras (mielestäni ainakin). Kun sitä kerran maistaa, sitä on saatava uudestaan ja uudestaan. Olen perinyt reseptin ystävältäni jonka luona maistoin tätä ensimmäisen kerran 2 vuotta sitten. Olen tehnyt itse useampaan kertaan kastiketta sen jälkeen ja jokainen kenelle olen sitä tehnyt on rakastunut kastikkeeseen samalla tapaa kuin minä ensi maistelulla ja olen antanut reseptiä eteenpäin.

Kastike on täydellisen erilainen. Makuyhtälö joka sopii melkein minkä kanssa tahansa ja räjäyttää tajunnan. Tämä erittäin täyteläinen sherry-kastike on todella todella helppo tehdä ja ehdottomasti ravintolatason kastike. Hieman erilainen kuin perinteiset kastikeet, mutta ehdottomasti ruokapöydän kunkku!



Ensin on käytävä Alkossa ja hankittava sherryä jos sitä talosta ei löydy. Tähän kastikkeeseen tarvitaan nimenomaan makeeta sherryä. Pullot ovat melko isoja Alkossa, mutta ei kannata pelästyä sitä. Tätä kastiketta tulee tehtyä kuitenkin niin useasti, että itsellänikin menossa jo 3 pullo ja muuten emme juo sherryä ollenkaan. Menee siis vain tähän kastikkeeseen :) Sherry jota minulla on on Valdespino Cream Sherry ja maksaa Alkossa 11€ (0,75l)






Sherrykastike lihalle, kalalle, kasviksille

4-5 shalottia tai 2 pientä sipulia
3-4 dl sherryä
1 liemikuutio (kala jos teet kalalle, liha jos lihalle, kana jos kanalle ja kasvis jos kasviksille)
4 dl kermaa / ruokakermaa (mulla meni 15% ruokakerma)
150g creme fraichea (mulla oli 10% eli kevyetkin käy)
mustaapippuria

Leikkaa shalotit /sipulit todella pieneksi silpuksi. Niin pieneksi kuin vain saat.
Kuullota voissa/öljyssä kunnes läpinäkyviä.
Lisää sekaan sherry ja liemikuutio ja anna kiehua täysillä 10 minuuttia jotta kastike sakenee, maut tiivistyvät ja alkoholi palaa pois.


Lisää sekaan kerma ja creme fraiche. Anna kastikkeen kuplia kevyesti 15-20 minuuttia jotta koostumus on paksumpi ja kastikemainen.
Mausta mustallapippurilla ja tarvittaessa suolalla.





Minä paistoin lohta kylkeen ja tein lohkoperunoita.

Lohipalat paistoin pannulla voin ja öljyn sekoituksessa ja valelin päältä aina välillä sillä. Maustoin suolalla ja pippurilla.




Lohkoperunat

Laita uuni kuumenemaan täysille. 
Leikkaa perunat lohkoihin ja laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. 
Lorauta pieni määrä öljyä ja pyörittele perunat öljyssä. Voit tehdä saman kulhossakin. 
Mausta suolalla ja mustallapippurilla.
Paista kuumassa uunissa n. 15-20min kunnes perunoissa on kaunis kullanruskea väri.


Todella ihana ateria! Käy juhlaruoasta ja piristää arkeakin :)




10 kommenttia:

  1. Kiitos maailman parhaimmasta ohjeesta!!
    Tästä tullut suosikkikastike :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ompas kiva kuulla, että maistui! Suosikkikastike meilläkin tämä :)

      Poista
  2. Sulla on tosi hyviä ohjeita, kiitos!

    VastaaPoista
  3. Tein tätä poron ulkofileen kans, oli kyllä oikein hyvä kastike! Siltikään ei mun mielestä oo punaviinikastikkeen voittanutta =)

    VastaaPoista
  4. Tuli kokeiltua, hyvää oli :)

    Mutta nokitan tällä:
    kattilaan 50g voita-sulata se
    2 tl mustapippurirouhetta sinne -sekoittele
    lisää 4rl HB Original kastiketta
    lisää 3 rl makeaa sinappia (Koti-Sinappi on jees)
    kun sekoitettu, lisää
    2dl kermaa

    Keittele hiljalleen vartti että sakenee.
    Taivaallista.

    VastaaPoista
  5. Jo neljäs joulu peräkanaa kun tätä kastiketta teen. Ensin omasta kokeilun halusta,nyt porukan vaatimuksesta. On hyvä kastike. Kiitos reseptistä.

    VastaaPoista
  6. Sovelsin tätä ohjetta suppilovahverokastikkeeksi portviinistä. Tuli tosi hyvää, kiitos!

    VastaaPoista