sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Helppo ja takuuvarma creme brulée

Creme brulée on ehdoton lempijälkiruokani. Sitä saa valitettavan vähän ravintoloista Suomesta. En ymmärrä miksi, koska se on ihan kunkkujälkkäri ja niin helppo tehdäkin. Ensi puraisun creme bruléeseen sain aikoinaan New Yorkissa ja se teki lähtemättömän vaikutuksen. Sen jälkeen olen syönyt ympäri maailman bruléeta Pariisissa, Balilla, Prahassa, Saksassa, Kroatiassa...ym... Matkalle on sattunut ihan loistavia bruléita ja valitettavasti myös niitä täysin susia. Kroatiassa sain makeata munakokkelia eteeni jonka palautin keittiöön ja en saanut uutta tilalle ja siitä myös laskutettiin minua :)

Tuli hankittua tohotin (=kaasupoltin) pelkästään creme bruléita varten :) No hintahan ei ollut Claes Ohlsonilla kova, 20€ ja iloa tuosta vekottimisesta riittää pitkään. Eilen istuttiin iltaa ystävien kanssa ja he toimivat koekaneina elämäni ensimmäisissä bruléissa. Oli muuten hyvä idea antaa jokaisen tohottaa oma bruléensa! Suosittelen ehdottomasti antaa vieraiden osallistua ruoanlaittoon ja tuo on hauskaa toimintaa :) Mutta jos et omista tohotinta ja haluat kuitenkin tehdä tätä ihanaa jälkkäriä, voit hyvin polttaa sokerin grillivastusten allakin. Kuulemma ei pala ihan yhtä tasaisesti, mutta varmasti hoitaa homman kuitenkin.



Hankkimani pienet annosvuoat ovat n. 1,5dl vetoisuudeltaan ja tästä ohjeesta saat 6 creme bruléeta tuon kokoisiin vuokiin.

Heavenly creamy and crispy creme brulée (6kpl)

4dl kuohukermaa (voit käyttää Hylaa)
1 dl maitoa (mulla meni ihan rasvaton perusmaito, kaikki käy siis!)
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
6 kananmunan keltuaista

Mittaa kattilaan kerma, maito ja sokeri. Ota vaniljatangosta siemenet veitsellä ja laita kattilaan. Laita myös vaniljatanko sinne.
Sekoita hyvin ja anna seoksen kiehahtaa.


Erottele keltuaiset astiaan ja riko niiden rakenne vispilällä.
Lisää keltuaisten joukkoon pieni määrä  kerrallaan kuumaa kerma/maitoseosta koko ajan rajusti vatkaten jotta kananmunat eivät kokkeloidu.

Kaada valmis seos annosvuokiin.
Kuumenna vettä kattilassa / vedenkeittimessä.
Laita creme brulée annosvuoat uuninkestävään vuokaan.


Kaada kiehuvaa vettä uunivuokaan niin, että annosvuoat peittyvät puoleen väliin.



Paista paahtovanukkaita 150 asteisessa uunissa 45 minuuttia.


Anna creme bruléiden jäähtyä ja laita jääkaappiin. Jäähdytä jääkaapissa kahdesta tunnista 24 tuntiin asti.



Kun olet valmis tarjoilemaan bruléet ota ne pois jääkaapista. Sirottele sokeria bruléiden päälle niin, ettää ne peittyvät sokerista kauttaaltaan. Ei sentin kerrosta, mutta kunnon kerros kuitenkin. Voit käyttäää valkoista sokeria tai hienoa ruskeaa sokeria.



Paahda tohottimella sokeri kauniin kullan ruskeaksi kuplivan kuumaksi pinnaksi.






Anna seistä 5 minuuttia sen jälkeen.

Mielestäni paras hetki creme bruléen syömisessä on se ensimmäinen hetki kun lusikalla kopautat kovaan sokeripintaan ja se hajoaa ja kuuluu se ihana ääni. Voi taivas! Kun syöt bruléeta ota joka puraisuun mukaan tuota ihanaa kovaa paahtunutta sokeria ja kermaista pehmeää vanukasta. Makunautintoa ei voi kuvailla sanoin. Tätä on tehtävä itse jotta ymmärtää mistä puhun :)

Summa summarum, en olisi uskonut kuinka äärimmäisen helppo jälkkäri tämä loppujen lopuksi oikeasti on. Jotenkin on luullut, että se olisi kovinkin vaikea ja outo, mutta ei se ole. Rohkeasti itse tekemään vaan ja olen sen jälkeen jälkiruokien kuningas/kuningatar!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti