torstai 26. syyskuuta 2013

Kroatiassa ja Bosnia Herzegovinassa matkailua

Syksy on tullut. Tampereella satoi lunta eilen päivällä ja vielä eletään syyskuuta. What??? Olen joutunut ottamaan sukatkin käyttöön. Ja takin. Ja kaulahuivin. Ei ole kesään enää paluuta ennen seuraavaa. Nyt onkin hyvä hetki muistella kesää ja sen lämpöä. Kesällä minä kävin ensimmäistä kertaa ikinä Kroatiassa ja Bosniassa. Tulee niin lämmin heti kun ajattelenkin sitä ihanaa turkoosia merta ja auringonpaistetta. Haluaisin jakaa muutaman ihanan kuvan ja ruoan kanssanne ja kertoa miksi Balkanille kannattaa oikeasti mennä. Minä kun matkustan buukkaan kaikki aina itse, en käytä valmismatkoja ollenkaan joten en tiedä kuka Suomesta järjestää matkoja Kroatiaan.

Minulla ei juuri ollut odotuksia Kroatiasta. Olin toki kuullut, että siellä on kaunista ja ihanaa, mutta niin on monessa muussakin paikassa.  No niin on, mutta Kroatia ja Bosnia ovat kyllä niin ainutlaatuisia paikkoja mielestäni ja minä olen matkustellut todella paljon. Se mikä sai minut ehkä oikeasti kiinnostumaan Kroatiasta oli Anthony Bourdainin jakso Kroatiasta jossa hän ylisi paikallista ruokaa, ihmisiä ja maisemia yli kaiken. Ja voin allekirjoittaa tuon saman.

Parasta ehkä on se, että näitä paikkoja ei vielä ole ehditty pilaamaan massaturismilla. Kuppiloilla joissa puhutaan suomea ja joista saat Turun Sinappia. Toki, valitsemamme paikka oli ihanan syrjäinen joten esim. Dubrovnikissa voi olla tilanne eri, sitä en tiedä. Me olimme kesäkuun alussa keski-Kroatiassa, lensimme Splitiin ja majoitumme lähelle Trogiria Okrug Gornji nimiseen pieneen paikkaan. Paikka oli täydellinen. Ei juurikaan turisteja vaan äärettömän ystävällisiä ja avuliaita paikallisia ihmisiä. Juuri Kroatiassa tutustuin eniten paikallisiin ihmisiin kuin millään muulla aikaisemmalla matkalla. Keskustelimme kaikesta maan ja taivaan välillä. Ruoasta, menneestä sodasta ja sen taakasta ihmisiin, Kroatian tulevaisuuden mahdollisuuksista ym.

Aloitetaan maisemista ja niiden kauneudesta sekä Kroatiassa että Bosniassa. Laitan tähän muutamia kuvia vierailemistamme paikoista. Ja sen jälkeen muutamia ruokia joita Kroatiassa ja Bosniassa tuli maisteltua.



Ihana maisema huoneistomme parvekkeelta 



Okrug Gornjin kylän rannoilla alkuillasta kävelyllä

Oliivipuita oli aivan joka paikassa! Haluaisin oman oliivipuun. Menestyykö se Suomessa? :)


Trogir niminen kaupunki joka oli 15 minuutin laivmatkan päässä Okrug Gornjista. Siellä vietimme paljon aikaa myös. Trogir on Unescon perintökohde ja todella upea historiallinen paikka.

Trogiria kaupungin muurien sisältä

Trogir


Kroatiassa on paljon purjehtioita, satamat ovat aina täynnä toinen toistaan upeampia jahteja. Trogirin satamaa ja promenadia


Kävimme punaisella ja sinisellä järvellä. Vesi ei suinkaan ole punaista vaan nimitys tulee seinämien väristä


Punainen järvi. Retkemme opas (paikallinen retkitoimisto) kertoi, että on fyysisesti mahdotonta saada heitettyä kiveä tuonne järveen. Jotain tuulien ja virtojen kanssa tekemistä. Ja toki yritimme kaikki, useaan otteeseen eikä kukaan onnistunut :)


Yksi kauneimmista paikoista maailmassa Mostarin kaupunki, Bosnia Hertzegovinassa. Jugoslavian sodassa kaupunki pommitettiin 100% maantasalle. Kaikki on rakennettu sen jälkeen uudestaan. Tämä silta on kaupungin symboli ja se on rakennetti täysin samanlaiseksi kuin alkuperäinen silta oli.

Mostarin silta Bosnia Hertzegovinassa

Ihana Mostar

Ihana Mostar

Legenda kertoo, että ennen vanhaan kun poika halusi osoittaa rakkautensa tyttöä kohtaan hän hyppäsi tältä sillalta alas. Silta on 27 metriä korkealla ja vesi alhaalla on keskikesälläkin vain 11 asteista. Paikalliset kertoivat, että jopa keskellä sotaa kun silta oli tuhottu ja joen yli meni muutama lankku, tuota vanhaa tapaa noudatettiin edelleenkin.
Nykyään ammattilaiset hyppäävät turistien riemuksi 20€ sieltä. Me hullut turistit ostimme rakkautta ja saimme hypyn :)

Bosniassa vierailimme myös upeilla Kravicen putouksilla. Laskeuduimme alas ja siellä näky oli tämä...


Upeat putoukset ja sinne pääsi uimaankin! Minä hullu tietysti kävin. Vesi oli kesäkuun alussa todella todella jäisen kylmää, mutta pakko oli mennä kun kerrankin oli mahdollisuus. Putouksilla on pari kahvilaa jossa voi syödä ja juoda. 

Retkeilimme myös Plitvicen järvialueelle joka sijaitsi 3 tunnin ajomatkan päässä Splitistä. Käytimme taas samaa paikallista retkitoimistoa. Sopivia pienrymiä 8 hengen minibussissa. Kaikkiin ehtii tutustua ja juttelemaan koska koko päivä vietetään kuitenkin yhdessä. Sekä Bosnian että Plitvicen retket molemmat kestivät n. 13 tuntia.

Plitvicen järvialueella

Plitvicen järvialueella. Patikoimme n. 10 kilometria pitkin ja poikin upeissa maisemissa välillä pitkospuita pitkin järvien halki, välillä todella jyrkkää mäkeä kiiveten ja välillä menimme myös laivalla järven poikki. Opas oli mukanamme koko ajan. Järvillä voi hyvin kierrellä yksinkin ilman opasta. Keskikesällä tuo on todella täynnä ja eteneminen on hidasta. Alku kesästä oli vähemmän porukkaa ja menomme oli reippaampaa

Plitvicen järvialueella

Plitvicen järvialueella. Uskomattomia maisemia. Kävelet eteenpäin ja näet ihanan vesiputouksen ja olet aivan pähkinöinä siitä. Sitten kävellään muutama minuutti ja taas tulee vielä upeampi putous! On kyllä kaunista!

Plitvicen järvialueella

Plitvicen järvialueella

Plitvicen järvialueella

Plitvicen järvialueella

Plitvicen järvialueella

Plitvicen järvialueella

Plitvicen järvialueella

Plitvicen järvialueella

Plitvicen järvialueella



Ja sitten sitä ruokaa. Ruoka oli mielestäni kohtuu hintaista. Esim ravintolassa alkupala, pääruoka (pihvi), jälkiruoka ja viinipullo puoliksi maksoi 30€ per henkilö. Söimme paljon lihaa ja mereneläviä.


Alkupalana Pag-saaren juustoa. Oli pakko tilata koska Anthony Bourdain vieraili tuolla saarella ja kehui juustot maasta taivaaseen. Oli se hyvää!


Pippuripihviä grillatuilla kasviksilla


Ihania tomaatteja ja mozzarellaa ja oliiveja


Lisää pihviä. Tällä kertaa gorgonzola kastikkeella.

Lisää Pag-saaren juustoa toisessa ravintolassa



Ah ihania mereneläviä! Simpukoita, mustekalaa, katkarapuja, vaaleaa kalaa ja tonnikalaa


 Taas pihviä :) Tällä kertaa hanhenmaksan kera


Ehkä uusi lempiruokani. Bosniassa Mostarissa meille suositeltiin cevapi nimistä ruokaa. Kyseessä oli nuo jauhelihapuikot joita lautasella on. Sen kanssa tarjottiin upeaa rapeaa pitaa ja raakaa sipulia. Kombo toimi järisyttävän hyvin! Voisin matkustaa takaisin Mostariin syömään cevapia! Lautasella myös kanavarras.


Kyllähän lomaan cocktailit kuuluu. Oman kylän baarista sain parhaan mojiton ikinä!

Trogirin torilla meinasin tulla hulluksi ihanien ruokien keskellä!




Loppukaneettina sanoisin, että jos et ole käynyt Kroatiassa ja Bosniassa, mene ihmeessä! Mene ennen kuin massaturismi pilaa senkin maan ja kaikki aito ja ystävällisyys katoaa. Minä rakastuin Balkaniin ja palaan varmasti takaisin ensi kesänä :)



6 kommenttia:

  1. Nyt minä täällä istun ja itken... koti-ikävä... ja aina se sama ihana fiilis kun joku kehuu minun kotimaata. Onhan meillä Bosniassa paljon hyvää, mutta politiikka tekee sen, ettei ihmiset sitä huomaa ja jos huomaakin, eivät osaa arvostaa.
    Kiitos tästä ihanasta reportaasista, lisään vain sen, että Mostarin uusi silta on rakenettu alkuperäisistä kivistä, jotka on kerätty Neretva-joelta ulos, ja puuttuvat osat haettu paikasta mistä alkuperäinenkin on haettu (ei nyt juuri tällä hetkellä tule mieleen mistä, mutta jos muistan, niin päivitän ;))

    VastaaPoista
  2. On se kyllä todella ihana paikka. Ehdottomasti yksi maailman kätketyistä helmistä. Ehkä ihmisetkin siellä joskus arvostavat sitä kauneutta mitä maalla on tarjota.
    Maistelimme myös burekia, mutta siitä mulla ei ollut kuvaa :( Lihaburek on niin hyvää!

    VastaaPoista
  3. Ensi vuonna meillä molemmilla on oliivipuu ;)

    VastaaPoista
  4. hei kivoja kuvia,olnen itte kotoisin sieltä,liha burek on parasta mitä olen tarjonnut suomalaisille kavereille kehuvat kyllä...ciao:-))

    VastaaPoista
  5. Ihanasta maasta saa ihania kuvia :) Liha burek oli kyllä tosi maukasta, sitä on saatava uudestaan!

    VastaaPoista